Stress is iets waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt. Het is een normaal en soms onvermijdelijk onderdeel van het leven. Wie voelt er niet af en toe een verhoogde hartslag wanneer je partner enorm in je irritatie zit, wanneer je werkgever de lat erg hoog legt of je de deur uit moet en je kinderen nog steeds niet zijn aangekleed?

 

Stress is op zich niet altijd slecht maar als het aanhoudt, kan het wel degelijk fysieke klachten veroorzaken. Je bent het daarom aan jezelf verplicht om hierop actie te ondernemen: ontspannen is het antwoord.

Wat is stress en welke invloed heeft het op je gezondheid?

De Dikke Van Dale omschrijft stress als: aanhoudende geestelijke druk. Stress wordt veroorzaakt door een verandering in de omgeving en jouw aanpassingsvermogen hierop. In sommige gevallen is stress juist behulpzaam, zo zet het een topsporter op scherp of helpt het je te focussen op de uitvoering van een taak. Hierna verdwijnt de stress en kunnen velen van ons zich weer prima ontspannen.

Bij langdurige stress kunnen er echter geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan, denk aan slapeloosheid, depressie, hoge bloeddruk en een burn-out. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom hebben wij, als experts in ontspanning, 5 uitstekende tips uiteen gezet om je stress beter onder controle te krijgen.

  1. Adem in en adem uit

Dat klinkt als een open deur, toch blijkt dat stress ervoor kan zorgen dat we de controle over onze ademhaling verliezen waardoor je nog meer in paniek raakt. Onjuiste ademhaling kan leiden tot zuurstoftekort en andere nare gevolgen. Leer jezelf daarom simpele ademhalingsoefeningen aan om tot rust te komen. Haal even bewust adem.

  1. Knuffelen

Het is niet alleen fijn wanneer je niet lekker in je vel zit om een knuffel te krijgen, het is ook nog eens hartstikke gezond. Het is een natuurlijk middel tegen stress. Een stevige omhelzing stimuleert de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat direct je bloeddruk, hartslag en stressniveau verlaagt. Wil je dit natuurlijke gelukshormoon extra aanmaken? Dan adviseren wij een holistische massage waarbij dit hormoon vrijkomt.

  1. Voeding en supplementen

Niets is zo verleidelijk om bij stress te kiezen voor lekker eten. Helaas weten we allemaal dat lekker eten niet per se gezond eten betekent maar vaak grijpen we vaak naar comfortfood wanneer we ons niet optimaal voelen. Voedsel heeft veel effect op je mentale gezondheid, dus eet juist gezond ook al ben je in de verleiding om dat niet te doen. Daarnaast kunnen supplementen ondersteuning bieden om je wat meer energie te geven.

Met name magnesium heeft veel invloed op onze gemoedstoestand, blijkt uit onderzoek. Deze waarden zijn doorgaans lager bij stress. Je kunt magnesium aanvullen met supplementen, maar je huid neemt het ook op via een complete magnesium experience, die totale ontspanning naar een hoog niveau tilt.

  1. Beweging

Als je last hebt van stress, kan beweging de oplossing zijn om de druk van de ketel te halen. Je hoeft niet gelijk te denken aan dagelijkse zware training in de sportschool, begin met een kleine wandeling. Maak het haalbaar. Bewegen heeft enorm veel effect op je mentale gesteldheid. Maak een fijne playlist zodat je in de natuur even kan genieten van rust in je hoofd. Vergeet niet dat ook muziek een zalvende werking op je hersenen heeft.

  1. Ontspannen met essentiële oliën

Je zintuigen prikkelen is altijd een goed idee. Essentiële oliën kunnen een groot effect hebben op je gemoedstoestand. Lavendel is een olie die bekend staat om de geest enorm tot rust te brengen, ook sandelhout werkt enorm goed bij stress en slapeloosheid. Je kan er een fijn badritueel van maken met kalmerende muziek en misschien zelfs een korte meditatie. Essentiële oliën worden ook gebruikt bij massages. Naast hun heerlijke geur hebben deze oliën een kalmerende werking op het lichaam.

Bij City Spa Arnhem gebruiken we diverse oliën, passend bij de massage, zoals amandelolie en sandelhout. Voor de gevoelige of allergische huid gebruiken we druivenpitolie. Daarnaast zijn we trots op ons eigen merk ‘City-Spa Essentials’, eveneens verkrijgbaar in onze spa.

Er zijn veel manieren om te ontspannen bij stress. Luister naar de signalen van je lichaam en trek tijdig aan de bel. Onthoud: een beetje stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Het gaat erom hoe je ermee omgaat!

Wil je meer weten over ontspannen tijdens stress? Ons team aan professionals maakt graag een persoonlijk plan dat past bij jouw behoefte.